Wednesday, January 31, 2007

Achtung!

Mielikuvani Saksasta on menneinä vuosina perustunut muutamiin hyvin yleisiin asioihin. Ajatuksissani saksalaiset ovat varsin pedantteja, tehokkaita ja organisoituneita. Sanasta Saksa tulivat mieleen autobahnilla vailla nopeusrajoituksia painavat mustat Mersut ja Bemarit, idylliset Keski-Eurooppalaiset pikkukylät Reinin laaksossa ja Frankfurtin pankit ja lasiset pilvenpiirtäjät. En tosin tiedä onko Frankfurtissa pilvenpiirtäjiä, jostain syystä kuitenkin kuvittelen niin. Ja nämä siis jos nyt kerran elämässä unohdetaan ne nahkahousut, olut & bratwursti sekä komediaa etäisesti muistuttavat dekkarisarjat.

Ensimmäinen visiittini Berliiniin vuonna 2003 alkoi vähän huonoissa merkeissä. Olin koko viikonlopun järkyttävässä vatsataudissa ja oksensin jokaiselle metroasemalle, jonne jalkani asetin. Viime kesänä juttelin työkaverini R:n kanssa Saksasta, olinhan lähdössä Berliiniin syksyksi. R kertoi ehkä yhden karseimmista ruokamyrkytystarinoista, minkä olen ikinä kuullut. Pahoinvointi alkoi Saksasasta Hankoon tulevalla lautalla. R oli matkalla Hangosta suoraan junalla Kajaaniin ja vietti yön junan vessassa oksentaen ennen kuin kontattuaan junasta ulos päätyi Kajaanin keskussairaalaan. Säästän teidät lopuilta yksityiskohdilta. Epäonninen meno jatkui viime syksynä muutettuani Berliiniin. Paikalle päästyäni meni monta viikkoa epämääräisessä huonovointisuudessa ja oksentelussa, joka uusiutui aina silloin tällöin. Pidin asiaa varsin kummallisena, en olisi ollut yllättynyt jos olisin ollut esim. Espanjassa tai toisella mantereella. Mutta että hyvin järjestellyssä Saksassa joka on niin lähellä Suomea?

Tänään aamun Hesaria lukiessa luulen saaneeni vastauksen ihmetykseeni. Uutisen mukaan huomattava osa saksalaisista , 13% ei pese käsiään käytyään vessassa. 26 % ei pese käsiään ennen elintarvikkeiden käsittelyä. Yuk!! Nyt maassa sitten pelätään kaikkien aikojen vatsatautiepidemiaa ja kansaa yritetään valistaa hygieniaan liittyvistä asioista.

Vielä kerran Yuk!

No comments: