Tuesday, February 13, 2007

Päivän inhokki

Päivän inhokki on löytynyt. Se on ehdottomasti ystävänpäivän alla taas asiakkaitaan muistanut Kansaneläkelaitos ja kyseisestä byroosta opintotukiosasto. Lähipiiriäni on laskutettu yhteensä noin 4000 eurolla männä päivänä.

Hävyttömin veto on erääseen ystäväpariskuntaan osunut sivallus. Jo aiemmin tänä vuonna avoparista partaisemmalle osapuolelle ilmoitettiin, että hänen on maksettava takaisin asumisilisiä noin 1300 euron edestä, sillä hänen avovaimonsa oli vuonna 2004 tienannut liikaa. Eihän sellainen sovi. Se itkun ja naurunsekainen kohta tulee siinä, että kyseinen pariskunta ei ollut edes tavannut vuonna 2004. Tarkkaan ottaen se parrakas asui itse asiassa vielä toisen kanssa. Parrakkaan olisi siis vuonna 2004 pitänyt tietää, että hän tulee vuonna 2005 asumaan vähemmän parrakkaan kanssa, jota hän ei ollut tavannutkaan. Vähemmän parrakkaan taas olisi pitänyt laittaa rahaa sukanvarteen. Ihan siltä varalta, että sattuisi tapaamaan jonkun, joka nostaa opintuen asumislisää ja muuttaa mahdollisesti hänen kanssaan yhteen, joka tietenkin tarkoittaisi, että hänen tulisi elättää parrakasta, happea! Ja sitten samasta pariskunnasta se vähemmänkin parrakas sai tonnin karhukirjeen viime vuodelta, eli se viimeistään niistä vuoden 2005 olisi-pitänyt-olla-säästöistä. Joita ei siis koskaan ollut. Onko joku vielä kärryillä?

Pariskunnalle on vielä kaiken lisäksi tulossa vauva. Mutta valitukset eivät Kelalle asiasta tulleet kuulonkaan. Hyvinhän opiskelijoilla on varaa maksaa yhteisestä taloudesta 2300 ensi kuun aikana takaisin, eihän se ole kuin vaivaiset nelisentoistatuhatta vanhaa markkaa.

Äänekästä kiroilua.

Hävyttömintä on että:

a) Jengi kuitenkin painaa opintoja valmiiksi niiden typerien tukikuukausien eteen.
b) Yhdessä asuvien katsotaan olevan elatusvelvollisia toisiaan kohtaan. Miksi ihmeessä?!
c) ...etenkin silloin, kun tyyppiä ei ole edes tavannut!
d) Ei ole hajuakaan kenen ovelle pitäisi mennä istumaan dynamiittipötkö reiteen teipattuna.

Räyh.

1 comment:

Anonymous said...

Henkilökohtaisesti lähtisin kyllä barrikadeille tuossa parrakkaan ja vähemmän-parrakkaan tilanteessa. Siis mikäli ovat Kelalle aikanaan asianmukaisesti ilmoittaneet, että asuvat nykyään yhdessä. Kelan omilla sivuilla lukee:

"Asumislisän saajan ei tarvitse ilmoittaa puolisonsa suurentuneista tuloista, koska puolison tulot otetaan ensisijaisesti verotuksesta. Eli kun Kela käyttää verotustietoja ja kun me saamme ne verottajalta, asumislisä maksetaan tässä suhteessa aina oikein. Tuki tarkistetaan automaattisesti tammikuusta lukien uusilla verotiedoilla..." ja jatkuu: "Asumislisän saaja voi ilmoittaa puolison muuttuneet (siis nykyiset) tulot, jos se on hänelle edullista. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa puolison tulot ovat alentuneet vähintään 20 %:lla verotustietoihin verrattuna. Takaisinperintää voisi tämän takia tulla, jos jättää tässä tilanteessa joitain tuloja ilmoittamatta."
(Koko teksti)

Minä tulkitsisin tämän niin, että takautuvasti ei asumislisää voida takaisin pyytää, mikäli ei ole itse ilmoittanut että puolison tulot muka olisivat pienentyneet ja sillä perusteella pyytänyt korotusta asumislisään. Mielestäni nuo asumislisäalennukset/ylennykset tulee voimaan aina vuodenvaihteessa.
Kyllä Kelankin kanssa kannattaa lähteä tappelemaan, ei olisi ensimmäinen kerta kun siinä muutaman euron säästää. Kokemusta on, vaikka myönnetään, että enemmän kokemusta on siltikin siitä päähän potkimisesta..

Näissä merkeissä: HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ MURU!!! <3